Inside Look met Greet: Big Volunteer Day

Waarom heb je ervoor gekozen om vrijwilligerswerk te doen via Serve the City?

Mijn man en ik zijn in augustus 2014 in Maastricht komen wonen en we wilden echt betrokken raken bij mensen van verschillende achtergronden. We deden mee aan de eerste STC activiteit op de Suringar school, en in door dit project werd ik zo blij door te kunnen helpen en zo veel mensen te zien die bereid waren een school te helpen die het nodig had. Deze eerste STC dag was een geweldige dag met allerlei mensen die gepassioneerd waren over het helpen van anderen en daardoor werden we alleen maar enthousiaster over helpen en vrijwilligerswerk. Het was niet makkelijk om ons thuisland te verlaten en naar een nieuwe plek et gaan, maar STC zorgde meteen voor zo’n warm welkom in Maastricht.

Hier zijn we dan, vierenhalf jaar later en nog enthousiaster en gepassioneerder over vrijwilligerswerk. Elk nieuw project word ik nog steeds enthousiaster om te ervaren dat je iemand anders kunt helpen. Vandaag hadden we de eerste BVD. En opnieuw sta ik hier met het verlangen om mensen van verschillende achtergronden samen te brengen en te laten zien dat ze via STC een groot verschil maken in het leven van anderen.

Wat is jouw doel met, en visie voor de Big Volunteer Day?

De laatste jaren kwamen er veel vragen van organisaties in de stad, en vandaag willen we voor het eerst het antwoord zijn op hun vraag. We willen laten zien waar de nood in de stad is (zoals in het asielzoekerscentrum bij vluchtelingkinderen die normaal niets te doen hebben in het weekend). We vragen aan organisaties: hoe kunnen we jullie doelgroep helpen? Daar reageren ze zo leuk op! Veel mensen droegen ideeën aan voor de manier waarop we kunnen helpen.

Onze visie is dat als vrijwilligers op hun plek zitten, ze zullen bloeien en in hun kracht zullen staan. We hopen dat de BVD vrijwilligers groeien en dat we ook nieuwe vrijwilligers kunnen vinden. Als we iemand helpen die de hulp waardeert, zal hij of zij ook snel zelf gaan helpen. Dat hoeft niet per se, maar we willen een cultuur van helpen creëren, waarin het normaal is om elkaar te helpen. De mensen uitdagen en laten zien dat het leven gaat om verbinding en dat je samen een stad bent.

Hoe zijn jullie in contact gekomen met de verschillende organisaties waar STC mee samenwerkt voor de Big Volunteer Day?

During the four years, we built up a network and we used that network to partner with other organisations. For example in Dec 2015, Michal did the crisis help in the refugee centre and we made contacts there.

The overwhelming response of the organisations has been very enthusiastic. There is so much excitement to work together, and to allow stc to put other organisations in the spotlight. Sometimes it is received like a big present for the organisation. For the people we will help, they are incredibly enthusiastic. There is a real need, and we see it and the needs of the organisation and are glad to help. 

Het netwerk stond voor een deel al, en er zijn zoveel organisaties enthousiast om samen te werken. We grijpen de kans om andere organisaties in het zonnetje te zetten. Soms is het gewoon een groot cadeau dat we komen helpen. Er is echt een nood, en de organisaties willen graag helpen en denken goed mee!

Wat waren je verwachtingen van het project vooraf?

Het gaat om de kwaliteit, maar ik was ook zo blij dat zoveel mensen zich hebben aangemeld. De geweldige projectleiders zorgen ervoor dat de vrijwilligers in goede handen zijn. Mijn verwachting is dat vrijwilligers een moment van verbinding hebben onderling en met de mensen die ze helpen. En als we vanavond thuis zijn, dat we tevreden zijn over het verschil dat we samen gemaakt hebben. Het is niet moeilijk om liefde te geven, en misschien kan het door deze dag makkelijker deel van ons alledaagse leven worden. Ik wil dat mensen elkaar gaan helpen, de stad verbinden door elkaar te helpen!

Is er nog iets dat je kwijt wilt?

De volgende Big Volunteer Day is op zaterdag 16 februari, het weekend van Valentijn! In maart doen we mee aan ‘NL doet’ een dag waarop in heel Nederland vrijwilligerswerk centraal staat. Dus we moedigen je aan om mee te doen en betrokken te raken bij ons werk.

Als je een organisatie bent of kent die wij zouden kunnen helpen tijdens een Big Volunteer Day: laat het ons weten via greet@stcmaastricht.nl

– Thomas Gurbutt

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close