Buurtbewoners helpen elkaar in Daalhof

Eerder deze maand organiseerde “Serve the City”een buurtdag voor de bewoners van Daalhof. Vrijwilligers met verschillende achtergronden hielpen de bewoners met allerlei praktische taken, die anders voor deze mensen onmogelijk waren geweest om uit te voeren. Enkele van deze taken waren: het opruimen van afval, verplaatsen/afvoeren van meubulair, schilderijen ophangen, tuinieren, auto’s poetsen en bloembakken maken.

Het evenement draait echter om meer dan slechts je aanmelden als vrijwilliger. We waren erg blij om te zien hoe erg de gemeenschap betrokken was bij deze buurtdag. Bakkerij Paulissen op Daalhof was zo aardig om ons te voorzien van het brood voor de lunch en Keurslagerij Paul Wevers was zo vriendelijk een deel van de vleeswaren te leveren. Ook was het erg leuk om te zien dat veel buurtbewoners gezellig samen gingen lunchen met de vrijwilligers.

Ook zou dit evenement niet mogelijk zijn geweest zonder het Sociaal Teaam Daalhof en de Huiskamer van Daalhof. Al met al was het een zeer geslaagde dag, waar een hele positieve sfeer heerste. Serve the City wil iedereen niet alleen bedanken voor het komen opdagen, maar vooral omdat ze er zo een vrolijke, memorabele dag van gemaakt hebben. Deze zal in de toekomst moeilijk te overtreffen zijn!

De Huiskamer was een onmisbare partner voor STC Maastricht met betrekking tot dit evenement

Deze dag zou uiteraard ook niet mogelijk geweest zijn zonder de inzet van de vrijwilligers. Zij hebben een hele zaterdag opgegeven om de gemeenschap en “Cross the Line” the helpen en zich in te zetten voor mensen die buiten hun vaste sociale kringen vallen. Los daarvan was de organisatie uiteraard al weken of zelfs maanden van te voren bezig met het voorbereiden van deze dag. 1 van deze mensen in het bijzonder is Jacoline Tanis. Zij is al maanden bezig met het organiseren en coördineren van het evenement. Tot onze spijt moeten we meedelen dat dit helaas de laatste keer is dat Jacoline het evenement organiseert. We zijn haar heel erg dankbaar voor wat ze allemaal gedaan heeft voor Serve the City. Heel erg bedankt, Jacoline!

Na maanden lang plannen heeft Jacoline het genoegen de taken op de takenlijst af te vinken, nadat ze door de vrijwilligers zijn uitgevoerd.

Jacoline’s afscheidstoespraak voor alle aaanwezigen.

Alle vrijwilligers hebben een waardevolle rol gespeeld om van deze dag een groot succes te maken. 1 van de vrijwilligers in het bijzonder was Beso Nabelishvili. Voor hem was dit zijn eerste Buurtdag. Beso komt oorspronkelijk uit de Republiek van Georgië. hij heeft zijn land moeten verlaten vanwege zijn dochter, zij had medische behandeling in het buitenland nodig, Serve the City leerde Beso en zijn gezin kennen tijdens 1 van hun maandelijkse “Cross the line dinners” Hij was erg enthousiast over de buurtdag. Zoals hij zegt, doet hij thuis alle reparaties en soortgelijke klussen zelf, dus hij was uiteraard heel erg enthousiast om zijn vaardigheiden te gebruiken om andere mensen te helpen.

Beso’s ervaring met het gebruiken van zwaar gereedschap en zijn oneindige entousiastme en toewijding waren een grote aanwinst voor de Buurtdag.

Beso leert een andere vrijwilliger hoe je de bloembakken maakt.

Je zou verwachten als je mensen inhuurt voor de buurtdag, dat je betere resultaten krijgt dan werken met vijwilligers. In het geval van Serve the City Maastricht is dit dus helemaal niet waar. De vrijwilligers deden niet slechts de taken die ze toegewezen kregen, maar ze deden ze zodanig dat het eindresultaat iets was om trots op te zijn. Als je een foto zou maken van hoe het was en vervolgens zou kijken naar het eindresultaat, dan zou je de mond openvallen van verbazing in de positieve zin van het woord.

Grace en Lowie hadden een heel karwei aan het schoonmaken van dit balkon.

Maar na het opruimen van wat afval en stevig schrobben…..

……zag het balkon weer zo goed als nieuw uit

Een ander mooi eindresultaat was te zien na het maken van de bloembakken voor De Huiskamer Daalhof, een ontmoetingsplaats voor buurtbewoners. Beso en vele andere vrijwilligers hadden de taak om van een stapel houten palletten, bloembakken volgens een speciaal ontwerp te maken, zodat het makkelijker was voor gehandicapte mensen om te tuinieren in deze bloembakken. Alle aanwezigen waren heel erg onder de indruk van het eindresultaat. – 1 iemand van de gemeenschap was zo onder de indruk, dat ze vroeg of er ook een kleine bloembak gemaakt kon worden speciaal voor haar dochter. Misschien de volgende keer!

In het begin was het moeilijk voor te stellen dat een stapel palletten omgetoverd kon worden tot iets bruikbaars. Beso en Mattew zijn hard aan het werk met uitvogelen hoe je van deze stapel hout mooie bloembakken kan maken.

De foto’s van het eindresultaat spreken boekdelen. Goed gedaan allemaal!

Wat deze Buurtdag heel speciaal maakte was de hoeveelheid mensen van de gemeenschap die de hele dag door gezellig kwamen kletsen met de vrijwilligers van Serve the City Maastricht bij De Huiskamer. De vrijwilligers en de mensen van de gemeenschap die samen kwamen om te genieten van een heerlijke lunch, zorgde voor een hele gezellige en opgetogen sfeer. En dit is ook het doel van onze evenementen. Vrijwilligers die hun grenzen verleggen, niet alleen om de gemeenschap te helpen, maar ook om de mensen in die gemeenschap te leren kennen, zodat ze zien wie ze helpen en kunnen ervaren hoe ze de mensen toch weer een beetje gelukkiger maken.

1 team van vrijwilligers hielp een oudere vrouw die pas haar man is verloren, met meerdere taken in en om haar huis. 1 van de vrijwilligers nam de tijd om met deze vrouw gezellig aan tafel te gaan zitten en een gesprek met haar te voeren. Dit is misschien nog wel belangrijker dan alle taken in het huis gecombineerd. De vrouw die haar verhaal kan doen en iemand die naar haar luistert en haar laat merken dat ze na het verlies van haar man, niet alleen is in deze wereld.

Tijdens de zomer zal Serve the City geen maandelijkese Buurtdagen en Cross the Line Dinners organiseren, maar we komen terug in de herfst. We organiseren echter wel allerlei andere evenementen deze zomer waar je op interressante manieren je steentje kan bijdragen aan de gemeenschap in Maastricht. Om op de hoogte te blijven van al het goede werk dat we verrichten in Maastricht en de aankomende evenementen, bezoek onze Facebook pagina en onze website.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close